Jak wybrać wino na wesele? Poradnik dla pary młodej i gości

Przy planowaniu przyjęcia weselnego często pojawia się kwestia wyboru wina. Impreza masowa, taka jak wesele, angażuje gości wszystkich płci i wieku. Dlatego ważne jest określenie liczby, rodzajów i smaków win, które uświetnią stół. Wybrane wino na wesele  musi podkreślać nie tylko smak potraw, ale także uroczysty moment tego wyjątkowego dnia.

Wino na wesele, a co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przy wyborze karty win jest liczba gości. Szampan jest brany średnio w ilości 0,5 butelki na gościa, natomiast wino na wesele jest zamawiane w ilości 1 butelki na kobietę. Należy zaznaczyć, że zalecenie to jest dość dowolne i zależy od preferencji alkoholowych gości oraz obecności i ilości innych rodzajów alkoholu na stołach. W każdym razie dobrze jest zrobić mały zapas na wypadek, gdyby toastów było więcej niż przewidywano.

Aby zrozumieć, jakie wino na wesele kupić, warto rozważyć kilka prostych zasad:

Jak podawać wino na weselu?

Planując menu weselne, należy wziąć pod uwagę kombinacje gastronomiczne. Główne dania mięsne powinny być podawane ze strukturalnymi, solidnymi gronami Cabernet Sauvignon. Jeśli ryba jest podawana jako danie główne, Chardonnay będzie się z nią dobrze komponować. Wbrew powszechnej opinii, ryby można podawać również z czerwonymi winami. W tym przypadku należy wybrać lekkie, świeże, niskotaninowe wino.

Jeśli chodzi o przystawki, czerwone wytrawne wina dobrze komponują się z twardymi serami, kiełbaskami i szynkami. Półwytrawne wina z czerwonych szczepów winogron można sparować z lekkimi warzywnymi przekąskami i sałatkami oraz niebieskimi serami. Im bardziej wyrafinowany i subtelny aromat i smak wina, tym prostsza powinna być przystawka i odwrotnie.

Białe wina tradycyjnie pije się w połączeniu z rybami i drobiem oraz podaje z gorącym fondue. Białe wytrawne wino doskonale komponuje się z owocami morza. Ostrygi, kalmary, krewetki i inne owoce morza zapewniają idealną równowagę między smakami a szlachetnym trunkiem. Do sałatek, owoców i deserów podawane jest również białe wino.

Temperatura, w której podaje się wino, jest uważana za ważny czynnik. Wina białe i musujące powinny być umieszczone w specjalnych wiaderkach do chłodzenia. Wina czerwone muszą być przez pewien czas przechowywane w temperaturze 17-19 stopni Celsjusza, następnie odkorkowywane i pozwalane na „oddychanie” przez około godzinę.

Exit mobile version